В столичния храм „Св. Параскева“ бе отслужена архиерейска вечерня с Богородичен канон


12.08.2021, Софийска света метрополия

За вечернята в храма бе донесена от Църногорския манастир благоукрасена икона на Св. Богородица „Вратарница“, препис на чудотворната икона от Иверския манастир на Света Гора. Вечерня с Богородичен канон в храм „Св. мчца Параскева“

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като призова християните да подражаваме на Божията Майка: „Така да застанем пред Бога, така да се утвърдим в добродетел пред Него, че без капка съмнение, имайки вяра колкото синапово зрънце, да кажем на онова, което е невъзможно, да се случи, за да може дръзновението ни пред Бога да бъде полезен, спасителен акт за онези, които са около нас… Нека по молитвите на Св. Богородица Господ Иисус Христос да отвори Своите врати на милосърдието и на всеки да дари такова дръзновение, което е необходимо да носят верните, като по този начин бъдат светлина за света и пример за човеците, които живеят в този грешен и многострадален свят“.

Още по темата


Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника на светото Преображение Господне


06.08.2021, Българска Патриаршия

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С отеческа обич и светла радост приветстваме и поздравяваме всички вас със светото Преображение на нашия Господ – празника, който светата Църква чества в днешния ден. Нека светлината, озарила някога Господните ученици на планината Тавор, да свети и в сърцата на всички нас, а чрез нас да огрява и света около нас – като ярко свидетелство за дивната Божия любов към целия човешки род и цялото творение. Любов, която намери своето най-висше изражение в чудото на Боговъплъщението и във всички спасителни за нас събития от земния живот на Иисус Христос – нашия Господ, Изкупител и Спасител. Тази божествена светлина не може да бъде затъмнена дори и от най-непрогледния мрак, от нищо и от никого (Иоан 1:5), защото тя е светлина, извираща от „истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света“ (Иоан 1:9).

Тази светлина носим и ние, кръстените в Христовото име, и наш дял, наш свят дълг е да просветляваме с нея всички онези, които са около нас, които виждат делата ни и искат да намират в тях поводи за прослава на нашия Небесен Отец (Мат. 5:16). Светът, в който живеем, продължава и днес да изпитва остра нужда от тази всепросветляваща Христова светлина. И днес в него продължава да царува мракът на княза „на тоя свят“ (Иоан 12:31), мракът на безпросветното богоборчество, но от нас зависи доколко ще разсейваме този мрак, заедно с цялата измама на врага на нашето спасение. От нас зависи да бъдем богоносци не само в мислите си и в нашите сърца, но и в нашите дела, с които свидетелстваме за Христовата победа над смъртта и ада, за великата Божия любов към света, която и днес се излива щедро над нас чрез Светия Дух (Рим. 5:5).

Христовото Преображение, което заедно с цялата Църква тържествено прославяме днес, е не само ярко свидетелство за Христовото богочовечество, но и призив към всекиго от нас за нашето лично преображение, тъй като ние, възродените за нов живот в светото Кръщение, сме призвани да бъдем участници в тайнството на богочовечеството. Преобразявайки себе си в богообщението и в живота по Бога, всеки според своите сили и своята ревност, ние преобразяваме и цялата действителност около нас. „Придобий мирен дух и хиляди около тебе ще се спасят“ – в основата на това прочуто наставление на светия преподобен Серафим Саровски лежи именно истината за огромната сила на личното преображение, защото какво друго може да представлява придобиването на мирен дух, освен преобразяване на стария човек вътре в нас?

Вървейки по този благословен, благодатен път на нашето лично преображение, ние винаги имаме пред себе си образа на преобразилия се в Своя истински богочовешки лик Господ и Спасител наш Иисус Христос, в Когото се и утвърждаваме.

Неговата любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)

Благодарствена св. Литургия бе отслужена в столичния храм "Св. Параскева"

24 януари 2016 18:29, Софийска митрополия
Благодарствена св. Литургия бе отслужена в храм "Св. Параскева"

В неделния ден - 24 януари - в столичния храм „Св. Параскева”, на ул. „Г. С. Раковски”, бе отслужена благодарствена св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ик. Кирил Дидов - духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма - протойерей Йоан Чикалов, храмовото духовенство, протойерей Симеон Иванов - предстоятел на храм ”Живоприемен източник”, и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Въпреки студения януарски ден (термометрите показваха -21 градуса), мнозина вярващи дойдоха в храма, за да вземат молитвено участие в богослужбата. Сред тях бяха г-жа Бистра Илиева, изп. директор на фондация „Дарби”, проф. Йосиф Радионов, митрополитски служители и църковното настоятелство.

В края на Литургията еп. Григорий се обърна към присъстващите и произнесе пастирско слово върху днешния евангелски текст, който ни разказва за йерихонския слепец.

„Да излекуваме своята духовна слепота с покаяние и изповед! Да отворим своите духовни очи и да се стремим да видим и вървим към Царството Божие!" - каза в словото си владиката. "Нека в днешния ден, когато св. Евангелие ни напомня за телесната слепота, да молим Бог да ни запазва от духовна слепота, да ни предпазва от тъмнината на греха и Той, Който е Светлината на света, да осветлява пътя ни към Царството Божие” - каза още еп. Григорий.

"В днешния ден споменахме с благодарност всички дарители, спомоществователи, които според своите сили допринесоха за ремонта и благолепието на този великолепен столичен храм. Благодарим на Бога и на тези, които не пожалиха средства и ги предоставиха за ремонта на параклисите, спомогнаха да се подготви вътрешното пребоядисване на този огромен храм и ремонта на покрива, който е сложен и изисква много средства. Да благодарим на Бога, че насочи стъпките на много човеци тук в храма, където да си спомнят за Божия дом и за своите ближни, които са в нужда. Господ да им умножи стократно за всички добрини, които те са сторили и на храма, и на енориашите! Нека Бог, Който знае техните имена и вижда в техните сърца, да им въздава, да ги подпомага, да ги укрепява във вярата, за да продължат да подпомагат светата Църква и това да им бъде за спасение!” - каза викарият и завърши празничното си слово, като преподаде на народа патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

След като бе раздадена нафората, владиката и духовниците разгледаха параклисите, посветени на св. Йоан Богослов и на св. Мина, в които вече е започнал ремонтът. Отбелязвайки тяхното добро разположение и оформление, еп. Григорий благопожела в скоро време да бъдат осветени и използвани за богослужебни нужди през зимния сезон.

~~~~~~~~~~

Храм „Св. Параскева” е наречен „архитектурен шедьовър”, в който има пет св. престола, на които може да се отслужва св. Евхаристия. Централният престол, посветен на св. вмчца Параскева, е осветен от екзарх Стефан на 6 април 1930 г. Северният престол на олтара е посветен на св. Харалампий и е осветен през 1934 г., а южният, посветен на Въведение Богородично, е осветен от патриарх Кирил през 1960 г.. Има изградени и два параклиса в чест на св. Йоан Богослов и на св. Мина, които предстои да бъдат осветени.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/734-blagodarstvena-liturgiya-otsluzhi-branitzki-ep-grigorii-v-hram-sv-paraskevaТекст и снимки: Весела Игнатова


Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)

СВ. СЕРАФИМ СОБОЛЕВ: РЕШЕНИЯ НА СВ. АРХИЕРЕЙСКИ СЪБОР НА РПЦ И СВ. СИНОД НА БПЦ-БП


03 февруари 2016 12:16, Българска Патриаршия

Св. Серафим Соболев

3 февруари 2016 г., Москва


Внимателно изучвайки жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим Соболев, извършените по неговите молитви чудеса и несекващото всенародно почитание към него, Архиерейският събор на Руската православна църква единомислено със Св. Синод на Българската православна църква, представен на настоящия събор с благословението на Светейшия Български патриарх Неофит от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Преосвещения Знеполски епископ Арсений, определи:

Да бъде причислен към лика на светиите Богучарският архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950) за общоцърковно почитане. Честните му останки да бъдат считани за свети мощи и да им бъде отдавано дължимото достойно почитание. Да му бъде съставена специална служба като на светител. /Дотогава да се служи по Общия миней, по чина на светителите./ Паметта на светител Серафим да бъде празнувана на 13/26 февруари - в деня на неговото преставяне в Господа. Да му се изписват икони и да се отпечата житието му. Името на новопрославения светител Серафим Соболев да бъде съобщено на Предстоятелите на Поместните православни църкви за включване в числото на светиите.


Десислава Панайотова, гл. редактор

Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)

25 декември 2015, Българска Патриаршия

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕДнес Девата ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, понеже заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог.

(Кондак, гл. 3, от св. Роман Сладкопевец)Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Вече две хилядолетия на границата между старата и новата година целият свят и цялото творение смирено притихват пред най-дивната и най-чудна от всички тайни на Божието домостроителство: раждането по плът на Божия Син и наш Спасител Господ Иисус Христос. Бог се ражда от утробата на благословената Дева, за да спаси човека от греха, тлението и смъртта, и отново да разтвори пред него затворените някога – поради непослушанието му – врати на рая. Светата Църква в този пресветъл ден пее: "Днес се ражда Свръхестественият. Небето слиза на земята и Слънцето на правдата огрява помрачения от греха свят. Днес настъпва дългоочакваната от човечеството „благоприятна Господня година” (Ис. 61:2; срв. Лука. 4:19) и цялото Небесно войнство – удивено от случващото се – възпява: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

Всемогъщият, Предвечното Слово на Отца, чрез Когото всичко е станало, се открива пред Своето творение като „Младенец повит, лежащ в ясли” (Лука. 2:10). Самият Творец на света и на всичко съществуващо се смирява докрай, приемайки образ на раб, и се уподобява на човеци, и по вид се оказва човек (Филип. 2:7), та по този, единствено достоен за божественото Му величие начин да върне човека към извечното му достойнство и към призванието му на венец на Неговото творение. Разкривайки така и бездната на онази божествена любов, с която Той обича Своето творение (Йоан. 3:16) и която единствена покрива всичките му грехове и всяко престъпление. Защото, както учат и светите наши отци, „ако Той не се беше въплътил и не бе пострадал в плът, и ако не беше възкръснал, и заради нас не се беше възнесъл, не бихме познали и бездната на Божията любов към нас” (св. Григорий Паламà, Омилия 16).

Ала Божественото Откровение свидетелства, че, въпреки че Той „дойде у Своите Си”, „Своите Го не приеха” (Йоан. 1:11). И историята на земния Му живот, както и тази на Неговите ученици и последователи и до днес, ясно показва и доказва това. На онези пък „които Го приеха, – на вярващите в Неговото име”, Той, по думите на божествения евангелист, „даде възможност да станат чеда Божии” (Йоан. 1:12). Към това, възлюбени, сме призвани и всички ние, които и днес – в началото на третото хилядолетие от онази тиха и свята нощ на Неговото Рождество – се именуваме с Неговото име и се спасяваме в Неговата Църква. Защото, както пише св. апостол Павел, „когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението” (Гал. 4:4-5).

И нашата участ днес не е по-различна от тази на първите Негови ученици, които Сам Той беше предупредил: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Йоан. 15:20). И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Йоан. 16:33). Той – Творецът на света, Който се яви сред нас, повит в яслите във Витлеемската пещера – със смирението и любовта Си, с безгрешността и съвършеното Си послушание към волята на Отца, се оказа и победител на греха и смъртта, като отвори вратите към тази победа и за всички онези, които изповядват Неговото име и пазят Неговите заповеди (Мат. 5:19; 19:17).

Братя и сестри,

В усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес – повече от две хилядолетия след откриването на великата тайна на благочестието (1 Тим. 3:16), – всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец, та укрепени от вярата си в Него и в Неговата неизменна божествена подкрепа, да черпим още и още от даром предоставените ни в Неговата света Църква благодатни сили, които единствени могат да ни помагат и да ни укрепват в нашата всекидневна борба, която – по думите на Апостола на народите – „не е против кръв и плът, а против… тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12).

И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците (Мат. 25:35), към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство.

Нека и днес насочим нашите мисли към святата Витлеемска нощ, към пещерата и към яслите, където се ражда Спасителят на света. Нека последваме и ние пастирите и мъдреците, които Му се поклониха, и „като въздигнем сърцата си нагоре”, заедно с цялата Негова Църква, в единомислие, с едно сърце и душа възпеем Неговото идване в света: „Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който днес, заради нас, се раждаш в плът от Безневестната Пречиста Дева Мария!” (Величание на Утринната на Рождество). И като оставим настрана „всяка житейска грижа”, „да приемем Царя на всичко”, да направим в душите и в сърцата си място за Този, Който в този ден тихо и смирено идва сред нас, заради нашето спасение.

Поздравяваме всички наши духовни чеда в Родината и извън нея и молитвено им благопожелаваме благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Господ Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!


Честито Рождество Христово!ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ


ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ


Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)

12 април 2015

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Ден на Възкресението е!


Да се възрадваме от тържеството на празника и един другиго да се прегърнем.

На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя!

И всичко да простим заради Възкресението!


ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Изправени и в тази нощ пред най-дивното събитие от Богочовешката история, нека сведем глави пред величието на жертвената Божия любов и въздигнем сърцата си в гореща благодарност към Господа, Който заради нас претърпя Кръст, страдания и смърт – за да възвърне изгубеното някога наше достойнство и възстанови похабения в грехопадението ни наш първоначален образ. Нека се смирим докрай пред чудото на Божието всемогъщество, и – в смирението си – велегласно възпеем Онзи, Който понизи и „смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна” (Фил. 2:8), за да ни дарува отново дара на живота и възстанови придобитата от прародителите ни радост от Богообщението. Да се възрадваме и възвеселим, защото „нощта се превали, а денят се приближи” (Рим. 13:12) и няма сред всичките дни на годината толкова светла и ярко сияеща нощ, като нощта на Христовото Възкресение, когато прославен, Тридневният възкръсва от мъртвите!

Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от Живота, възсиял от гроба! И нека тази радост ни съпътства във всички дни от живота ни, при всяко обстоятелство, като прогонва далеч от нас духа на робството и всеки страх, припомняйки ни, че сме не само чеда и „наследници Божии”, но още и „сънаследници на Христа”, и че ако с Него страдаме, с Него и ще се прославим (Рим. 8:14-17). Нека пазим като скъпоценен бисер тази радост от Възкресението, припомняйки си винаги, че тъкмо нея ни бе завещал и Сам Възкръсналият Господ, казвайки на учениците Си: „Радвайте се!” и още: „Не бойте се” (Мат. 28:9-10). Защото в радостта – също както и в любовта (1 Иоан. 4:18) – не може да има страх, нито маловерие, нито каквото и да било смущение, а само побеждаващо доверие в Небесния Отец и увереност в Неговия благ промисъл.

Братя и сестри,

Чеда на светлината, мира и любовта, които изгряха с Въплъщението на Божия Син – Господа нашего Иисуса Христа! Чеда на надеждата и радостта във Възкръсналия Господ! Отечески приветствам всички вас – заедно с вашите òбични и близки – с пресветлия празник на Христовото възкресение и всесърдечно благопожелавам лично на всеки от вас и на вашите домове мирни, светли и спасителни пасхални дни, духовно и телесно здраве, благоденствие и преизобилна радост във Възкръсналия Господ!

Пазете и разгаряйте в сърцата и в душите си онзи пламък на възкресната радост, който за първи път бе пламнал някога при празния гроб и който и до днес се разгаря във всяка вярваща душа, познала и обикнала своя Спасител с любовта, с която и Той ни възлюби и отдаде Себе Си за нас.

Радостта във възкръсналия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!ХРИСТОС  ВОСКРЕСЕ!Произнесено на пасхалното богослужение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ – 12 април 2015 г. - Възкресение Христово.Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)


25 декември 2014

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ


"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!"
(Евангелие според Лука 2:14)


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Отново е Рождество Христово и с трепет посрещаме нечуваната вест за Въплъщението на Божия Син. Изпълнява се Божието обещание, изпълняват се и древните пророчества и над целия свят засиява неугасимата светлина на Рождество: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието”. Така пее Църквата всяка година в тези наистина светли дни, славословейки великата Божия милост и благодарейки на Бога за Неговата жертвена любов към цялото творение. „Защото – както свидетелства и божественият евангелист – Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). И защото това е, което ни носи тайнството на Боговъплъщението: възможността да имаме живот и да го имаме „в изобилие” (Йоан 10:10), да бъдем синове и дъщери не само човешки, но и Божии, и дори да се наречем богове по благодат (Пс. 81:6; Йоан 10:34).

С вестта за този вечен живот и за Новия Завет на Бога с човечеството посрещаме и ние днес раждащия се Богомладенец, като отново и отново съпреживяваме радостта на витлеемските пастири и – подобно на мъдреците – духом се отправяме на поклонение към великото Божие чудо. И благодарим на Всеподателя за всички дарове, с които Той ни е дарил и ни дарява, но най-вече за това, че Сам Той – със Своето Въплъщение – откри за нас дверите на Божието Царство и на вечния живот. С тази вяра и с тази непомрачена надежда днес възпяваме дивния Божи промисъл и въздигаме сърцата си нагоре, в още по-гореща молитва за мир и добра воля сред всички човеци, и най-вече за онези, които са в беда и в нужда, в болка и в страдание – да ги укрепи Господ Бог, а всички нас да помилва поради Своето човеколюбие. Да даде мир и благоволение и на нашата родна Българска православна църква, като я пази от раздори и човешки страсти, та винаги да предстои тя пред Него „славна църква… света и непорочна” (Еф. 5:27).

Братя и сестри,

Нека използваме тези най-светли рождественски дни не само за да укрепим още повече вярата си в Бога и в Неговия благ промисъл, но и за изява на нашата действена любов към нашите страдащи ближни. Да отделим от нашето време и внимание, или от нашите материални блага – всеки според своите възможности – за да зарадваме някой, който е в нужда, който живее, лишен от дом или залък хляб, от здраве или обикновено човешко внимание. Така ще покажем и ще докажем не само на думи, но и на дело, че сме наистина Христови ученици и ще изпълним добре закона Христов.

Отечески се обръщаме към всички вас – клир и миряни на родната ни Българска православна църква, в Родината ни и далеч от нея – с архипастирски благослов и топли благопожелания за бодрост на духа, за здраве, благоденствие, единство и успех на българския народ във всяко добро дело и начинание!

Благодатта и мирът на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ


ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ


Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)
21 април 2014
† Възкресение Христово. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия


ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ


Твоето възкресение, Христе Спасителю,
ангелите възпяват на небесата;
удостой и нас на земята
с чисти сърца да Те славим!
(Стихира, гл. 6)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВЪЗЛЮБЕНИ ВЪВ ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ГОСПОД ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Дивен е Божият промисъл и Божията любов към нас е безмерна! Непостижими са Божиите съдби, неизследими са Господните пътища! (Рим. 11:33). Нито една Божия дума не остава безсилна (Лука. 1:37), защото Неговите думи са верни и истински (Откр. 22:6) и Бог е верен на Своите обещания. И ето - Христос възкръсна, „както беше казал" (Мат. 28:6). „Възкръсна Христос и портите адови се уплашиха; ... Възкръсна Христос и смъртта ридае..." (Акатист на Възкресение Христово, икос 1).

Тържество на живота, пиршество на вярата и празник на празниците - с такива изрази Отците на Църквата са описвали неописуемата тайна, вестта, за която чули за първи път жените-мироносици: „Няма го тук, но възкръсна" (Мат. 28:6). Тайна, скрита дори и от ангелите, „а сега явена, и... възвестена на всички народи, за да се покоряват на вярата" (Рим. 14:25). „Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" - така тържествува през Първи век призованият от Самия Христос Апостолът на народите св. Павел (1Кор. 15:20). А богослужебните текстове на Църквата допълват тези думи на апостола, като казват: „Христос възкръсна от мъртвите като със смърт смъртта победи и на тези, които са в гробовете, живот дарува". Защото, според истинното свидетелство на божествения евангелист, „в Него имаше живот" и този живот „беше светлината на човеците" (Йоан. 1:4). От този извор на живота изповядващите Христовото име черпят и до днес; от него се насищат душите и сърцата на вярващите, за да възкликнат в един глас в утрото на Пасха: Христос воскресе!

Неописуема е радостта на Църквата, неизразима е благодарността, която владее чувствата и мислите на християните в този тържествен ден на всепобедното Христово възкресение - в деня на победата на живота над смъртта. Като се присъединяваме към ликуването на небесното войнство и цялото Божие творение, днес отново се покланяме пред „великата тайна на благочестието" (1Тим. 3:16) и изливаме радостта си в дивните славословия на Пасхалното богослужение, в които от столетията към нас достигат най-тържествените химни, в които Отците са изразявали благодарността на Църквата към Подателя на живота. Към Бога, Който - в определеното за това време - прие човешката природа, за да я излекува от греха и тлението и да я възкреси такава, каквато тя беше в първоначалния творчески замисъл, като я постави отдясно на Отца в Божието Царство. „Дойдете, чеда на новото лозе и на божественото веселие, - призовава днес Църквата - в избрания ден на възкресението да се приобщим с Царството на Христос, възпявайки Го като Бог вовеки" (Пасхален канон, припев на Песен 8).

Братя и сестри,

В този най-радостен ден от годината се обръщаме към всички вас с пожелания за крепка вяра и духовни сили в нашето ежедневно свидетелство за Възкръсналия Господ, в подвизаването ни във вярата и вървенето на всеки от нас по тесния, но спасителен път към Царството Божие. Въздигайки ръце в гореща молитва към Всеподателя, просим от Него мир в душите и сърцата, надежда за обезнадеждените, правда за онеправданите и утеха за всички страдащи. Нека денят на Христовото възкресение с нова сила да укрепи вярата ни и да ни припомни отново за великата и безпределна Божия любов към света и към всеки от нас, та като подражаваме на Господа, да се утвърждаваме в Неговия мир и в Неговата любов, и достойно да носим името Христови ученици.

„Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един други да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! И всичко да простим заради Възкресението" (из Пасхалните стихири).

Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чада на родната ни Българска православна църква, - в Родината и далеч от нея - като благопожелаваме на всички единство във вярата и преизобилна пасхална радост!
Благодатта и мирът на възкръсналия Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС  ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ  БЪЛГАРСКИ


ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НАУМ

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ


Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)Детски фестивал 'Осанна във висините'

Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни 'Осанна във висините' се провежда всяка година в храм „Св. Параскева” в началота на месец май.

За първи път детският фестивал за църковнославянски песнопения се провежда на 08.05.2008г.

В фестивалът всяка година взимат участие различни училищни хорове както и хорови формации като хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей” и много други.
16 април 2012
† Възкресение Христово. Св. мчци Агапия, Ирина и Хиония


ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ


"В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците"
(Йоан 1:4).


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

voskresenie.jpg
Възлюбени във Възкръсналия Господ чеда на светата ни Църква,

В утрото на свещената Пасха до всички краища на вселената отново се разнася радостната вест за Възкръсналия Богочовек, за победата и тържеството на живота. И радостта ни е пълна, а надеждата ни ­ светозарна, защото "ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20).

С тази непомрачена надежда и с неизменна вяра във Възкръсналия от мъртвите Христос Господ живеем и се спасяваме, чрез тях свидетелстваме пред света, че "Бог ни е дарувал живот вечен; и тоя живот е в Неговия Син" (1 Йоан. 5:11); че по Божия милост ни е дарувано "възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век" (Символ на вярата, 11-12). Залогът пък и начатъкът на това наше възкресение е Възкресението Христово. Приели Кръщението, участници в светотайнствения живот на Църквата, ние се превръщаме и в свидетели Христови, в очевидци на Неговото славно и всепобедно Възкресение. Макар подвластни на човешки немощи, пред нас е спасителната надежда на възкресението и вечния живот в Царството на Отца. Макар все още в плен на "поднебесните сили на злобата", живеем свободни от властта на злото и смъртта. С чисти сърца и помисли изповядваме пред света, че, ето, възкръсна Христос, "Алфата и Омегата... начало неизяснимо и край непостижим" (св. Мелитон Сардийски, Слово за Пасха); че "възкръсна Христос и живот се въдвори!" (св. Йоан Златоуст, Похвално слово за Пасха).

За да въдвори този живот, за да ни дари с него, Спасителят претърпя страдания и кръстна смърт. Погреба се с нас в хладния и мрачен гроб, за да ни изведе на пътя на светлината и живота. Претърпя това единствено от любов, защото, както свидетелства божественият евангелист: "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан 3:16). А на друго място добавя: "Божията любов към нас в това се [и] яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него" (1 Йоан. 4:9). Затова именно Църквата във всички времена е вярвала и изповядвала, че тази всеобхващаща Божия любов лежи не само в основата на Божия творчески импулс, но е и движеща сила на Божия промисъл и домостроителство за творението. "Защото -­ отново по думите на евангелиста -­ Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него" (Йоан 3:17).

Като подражатели на Христа Спасителя -­ на Неговия живот, кръстни страдания, смърт и Възкресение -­ ние също сме призвани да проявяваме любовта, с която Той ни обикна и без остатък отдаде Себе Си за нас. Да не съдим, а да прощаваме и да любим друг другиго. За всичко да благодарим и всякога да имаме пред очи кръстните страдания на нашия Господ, с които Той ни изкупи и спаси, за да имаме живот в изобилие. Защото, както Сам Той беше казал в земните Си дни, "по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" (Йоан 13:35).

Братя и сестри,

Христовото Възкресение е светлина, която "в мрака свети, и мракът я не обзе" (Йоан 1:5). То огрява и най-дълбокия и непрогледен мрак, от него неизменно черпим сили за живот ­- дори тогава, когато всяка надежда ни изглежда угаснала. То огрява пътя ни и в най-тъмната нощ, разсейва в нас дори и най-дълбокото страдание, отстранява всяка безутешност. То е единствената истинска основа и на нашата вяра, и на нашата надежда. Нека, прочее, живеем и се подвизаваме като достойни свидетели на Възкръсналия от мъртвите и привел ни от смъртта към живота Господ наш Иисус Христос, та да станем участници и в Неговото Възкресение!

В утрото на свещената Пасха отечески поздравяваме всички верни чеда на светата наша Православна църква ­ в пределите на Родината ни и далеч от нея -­ с пожелание за духовен мир и преизобилна пасхална радост във Възкръсналия Господ и Спасител!

Благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ да бъде с всички вас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ

ПАТРИАРХ  БЪЛГАРСКИ  И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ


ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ


Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)24 декември 2011, събота
Св. прпмчца Евгения. Преп. Николай воин, българин (Бъдни вечер)